Kategoriat
Innovaatio-ohjelma

Innovaatioiden Suomi

Yksi Suomen tämänhetkisen hallitusohjelman painopistealueita on Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi. Tavoitteena on että Suomi on jatkossakin kansainvälisesti houkutteleva paikka opiskella, tutkia ja investoida.

Osana ohjelmaa keväällä 2020 esiteltiin Tutkimus-, kehittämis- ja inovaatiotoiminnan tiekartta. Kartan takana on Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministerityöryhmä. Sen osoittamilla toimenpiteillä on tavoitteena parantaa suomalaisen TKI-ympäristön vetovoimaa globaalisti ja kasvattaa myös kotimaisia investointeja.

Toiminnan perustana on korkea osaaminen, ja sen kehittämiseksi Suomesta olisi tehtävä yhä houkuttelevampi maa kansainvälisille tutkijoille ja huippuosaajille.

Jotkut ovat nähneet sinänsä synkässä koronakriisissä kilpailuvaltin ja mahdollisuuden Suomen kaltaiselle, turvalliselle ja hyvin hallitulle yhteiskunnalle. Eritoten toiveita on kohdistettu maailman tämän hetkisen ykkös-innovaatioklusterin eli piilaakson osaajien mahdolliseen haluun etsiä vakaampaa elin- ja työympäristöä.

Suomen sijainti ei kaikilta osin ole ihanteellinen, onhan maa suorastaan saari joistain näkökulmista. Tämä näkyy teollisuustuotannon haastavassa tilanteessa muun muassa verrattain korkeiden kuljetuskustannusten vuoksi.

Etä- ja tietotyössä sijainnin merkitys kuitenkin pienenee koko ajan. Kilpailu huippuosaajista on kuitenkin kovaa, ja onnistumien vaatii tukevia toimia myös lainsäädännöltä.

Hyvin innovaatioperiaatteeseen istuvia ratkaisuja olisivat osaajien ja heidän perheidensä maahantulon helpottaminen.

Ainakin yksi kampanja onkin nopeasti reagoinut tilanteeseen. Business Finlandin 90-day Finn Helsinki Relocation package tarjoaa ”avaimet käteen”-ratkaisua Helsinkiin muuttoa suunnitteleville.